TENGGIRI BERJINTAN
Bahan2nya
500 gram kepingan ikan tenggiri
60 ml minyak zaiton
60 ml jus oren segar
2 sudu teh jintan puteh
2 sudu teh pes cili
1 sudu teh hirisan daun ketumbar
2 ulas bawang puteh (dicincang halus)
garam secukop rasa
hirisan limau nipis untok sajian
Cara2nya
= sangai intan puteh hingga wangi kemudian ditumbok halus
= satukan jintan, minyak zaiton,jus oren, daun ketumbar, bawang puteh dan garam di dalam bag plastik. buboh isi tenggiri dan ikat bag kemas2. simpan di dalam peti sejok selama 15 minit
= percikkan lebihan bahan perap tadi pada ikan. panggang ikan di bawah grill atau di atas bara api selama 5 minit setiap belah.
= terbalikkan dan percikkan dengan lebihan bahan perap tadi. panggang hingga masak. sajikan dengan hirisan limau nipis jika suka.
sumber dari variasi Sajian Sihat
selamat mencube yer kawan2
Monday, September 07, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment